A woman writing notes on a pad with a laptop open in front of her.
E-learning can form a useful part of blended learning. © Historic England
E-learning can form a useful part of blended learning. © Historic England

Work Experience

Historic England is pleased to offer a virtual work experience programme for 16-18 year olds twice per year, usually in February half term and again over the summer. The programme is designed to give delegates an insight into the wonderful careers available within heritage.

Our three-day programme includes live content, talks from guest speakers and the opportunity to contribute to some of our work as we champion historic places to help people understand, value and care for them. All delegates will receive a certificate of completion of their work experience at Historic England at the end of the programme.

The summer 2022 event runs from Tuesday 12 July to Thursday 14 July 2022.

Who is the scheme for?

The virtual work experience programme is open to 16-18 year olds and takes place online. Applications are open to all and we encourage applications from those who are considering a career in heritage.

Accessibility

We attempt to design our learning experiences with accessibility and inclusivity in mind so that everyone can participate equally. We are able to offer a variety of technical support functions such as closed captioning and mouse-less navigation. Our programme includes plenty of breaks and opportunities to interact in different ways. Learning materials used in the activities can be made available in advance and in different formats such as large print, audio recording, braille or accessible PDF.

If you have particular access or learning needs, please contact [email protected]  to discuss how we can provide you with the best experience. We are always open to feedback on how we can make our learning experiences more accessible.

Virtual work experience programme outline


09:30-10:00 (30 mins) Introduction and Icebreakers

Introduction to the event with short films to watch and a couple of audience polls.

10:00-11:00 (1 hour) What is Heritage?

Talk from a speaker with a short film to watch and breakout rooms for small groups discussion about some images of heritage sites.


11:00-11:15 (15 minutes) Break


11:15-11:45 (30 minutes) What does heritage mean to you?

Talk from a speaker with breakout rooms for small group discussion about what is special about the heritage where you live.

11:45-12:30 (45 Minutes) Archaeological investigation

Talk from a speaker with audience polls and questions for answering in the chat.


12:30-13:00 (30 minutes) Lunchbreak


13:00-13:45 (45 minutes Archaeological Landscape Challenge)

Talk from a speaker with questions that participants can answer in the chat.

13:45-14:05 (20 minutes) Understanding buildings: architectural investigation

Talk from a speaker with questions that participants can answer in the chat.


14:05-14:20 (15 minutes break)


14:20-15:00 (40 minutes) How to read a building

Talk from a speaker with questions that participants can answer in the chat.

09:30-10:00 (30 minutes). The National Heritage List for England (NHLE)

Talk from a speaker with questions that participants can answer in the chat.

10:00-10:30 (30 minutes) NHLE activity

Participants will search the NHLE using the map search to find places that are listed near where they live. They will post them to a discussion board that will be shared in the chat. This will be independent learning, but staff will be in the webinar space to support if needed.

10:30-10:40 (10 minutes) Debrief on the NHLE activity

Speaker will lead a discussion where participants can share feedback on the NHLE activity.

10:40-11:00 (20 minutes) Performing a listing assessment

Introduction to completing listing assessment and setting of brief. Participants will be shared a document to download for the activity.


11:00-11:15 (15 minutes) Break


11:15-12:00 (45 minutes) Listing assessment activity

Participants will use the downloaded document to complete a listing assessment. This will be independent learning, but staff will be in the webinar space to support if needed.

12:00-12:30 (30 minutes). Debrief on the listing assessment activity

Speaker will lead a discussion where participants can share feedback on the Listing Assessment activity.


12:30-13:00 (30 minutes) Lunchbreak


13:00-13:30 (30 minutes) Enriching the List

Talk from a speaker.

13:30-14:15 (45 minutes) Enriching the List activity

Participants will go and visit or research (there is no need to go out if it is not possible or if there is no one to accompany the student) a nearby listed building or site (e.g. a listed park or ancient monument) and take photos of or conduct research about it. They will submit these to the online portal on the Historic England website. Full instructions will be given. This will be independent learning, but staff will be in the webinar space to support if needed.


14:15-14:30 (15 minutes) Break


14:30-15:00 (30 minutes). Debrief on the Enrich the List activity

Speaker will lead a discussion where participants can share feedback on the Enrich the List activity.

09:30-10:30 (1 hour) Managing Change in the Historic Environment

Talk from speaker with questions for participants to answer in the chat. Participants will also be encouraged to conduct some brief online research.

10:30-11:00 (30 minutes) Managing Change Case Study

Pre-recorded talk from speaker outlining a case study with questions for participants to answer in the chat.


11:00-11:15 (15 minutes) Break


11:15-11:45 (30 minutes) Cultural programmes and community engagement

Talk from speaker with questions for participants to answer in the chat.

11:45-12:30 (45 minutes) Create a cultural programme activity

Participants will design an engagement activity or campaign according to a brief supplied by the speaker. They will be given an online space to share ideas (e.g. a virtual whiteboard). This will be independent learning, but staff will be in the webinar space to support if needed.


12:30-13:00 (30 minutes) Lunchbreak


13:00-13:15 (15 minutes). Debrief on the create a cultural programme activity

Speaker will lead a discussion where participants can share feedback on the activity.

13:15-14:15 (1 hour) Early career initiatives & skills discussion

Talk from speaker with some short films to watch and audience polls.

14:15-14:45 (30 minutes). Wrap up

Participants to complete online evaluation, time for final questions.

How can I apply?

We are able to accommodate up to 50 delegates for each programme. Tickets can be booked, free of charge, through Eventbrite on a first come first served basis. We usually release tickets for virtual work experience 6 – 8 weeks before the event for sign up. If we are currently opening up tickets the link to sign up will be here.

Book your work experience

Human Resources

Also of interest